Knapkoekfeest Maaseik

Maandag 12 september 2022 16:01 - geschreven door Geert

Zondag  4 september 2022 vond het jaarlijks Knapkoekfeest in Maaseik weer plaats. Het knapkoekfeest wordt ieder jaar op de eerste zondag van september gehouden. Zo zal in 2023 het feest doorgaan op zondag 3 september.

Wat is knapkoek?

Knapkoek is een lekkernij en specialiteit uit de Maasvalei en kent varianten in zowel Nederland als België. De bekendste is die van Maaseik.

De koek wordt gebakken volgens een traditioneel recept. Bij de bereiding van knapkoek worden ingrediënten van pure kwaliteit gebruikt (zoals natuurboter en meel) gecombineerd met een onbekende kruidenmengeling. Voor de koek de oven in gaat, wordt er nog parelsuiker over gestrooid.

Historiek van de koek

Uit oude documenten van de 17de eeuw blijkt dat er in Maaseik al knapkoeken gemaakt en verhandeld werden. De koek werd toen vermoedelijk door scheepslui gekocht als scheepsbeschuit. De knapkoek was ideaal voor lange reizen omdat de koek lang goed bleef en niet snel uitdroogde.

Het Knapkoekfeest in Maaseik

Jaarlijks wordt op het knapkoekfeest in Maaseik een reuzenknapkoek gebakken. De reuzenknapkoek heeft een diameter van 3 meter en wordt gebakken in een traditionele houtoven. De eer is aan de meesterbakkers van maaseik om de lekkerste knapkoek te maken.

Nadat de reuzenkoek uit de oven wordt gehaald (rond 16u00 was hij eruit) moet de knapkoek een half uurtje afkoelen en wordt de koek met hamers in stukjes geklopt door de Maaseiker Knapkoekers (de vereniging die het feest organiseerd). Dit jaar was ook burgemeester van Maaseik (Tollenaere) aanwezig om de koek mee in stukjes te slaan.

De stukjes werden rond 16u45 gratis door de Knapkoekers onder het publiek verdeeld zodat het publiek hun mening kon geven over de kwaliteit, en of de koek al dan niet goedgekeurd is. De bezoekers van editie 2022 van het Knapkoekfeest keurden de koek in massa goed.

Als je er dit jaar niet bij was is het zeker een aanrader om er volgend jaar eens naartoe te gaan, zeker voor de kinderen is het een heel leuk feest.

Activiteiten

Naast het bakken van de koek waren er tal van standen waar ambachtslieden lieten zien wat ze konden. Denk aan knapkoek, zelfgemaakte limoncello, kantklossers, jeneverstokers, messenmakers en -slijpers, pottenbakkers, enz...

Voor de kinderen was er de mogelijkheid om kennis te maken met een tiental volksspelen (volledig gratis). Er was ook een oude paardenmolen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Knapkoek
Foto: https://www.facebook.com/DeMaaseikerKnapkoekers/
Foto's editie 2022: https://www.facebook.com/DeMaaseikerKnapkoekers/posts/pfbid0CuDow78QVUcXr1rCVu4LpqeENduH3cmfdojq3DJLFCR3sf7dMx1iR2wvnoMsq3zFl