Banden in België

Banden

Tenzij u met een militaire tank rijdt of een helicopter op uw oprit hebt staan, heeft uw voertuig van tijd tot tijd nood aan een degelijke bandenwissel. Of het nu een fiets, bromfiets of een auto betreft waar u zich mee verplaatst, allen rijden op banden die na verloop van tijd kunnen verslijten en dienen vervangen of hersteld te worden. Het is erg belangrijk om tijdig op te merken dat je banden hun beste tijd gehad hebben. Als enige contactpunt tussen je rijmiddel en de rijbaan vormen zij immers een van de belangrijkste onderdelen aan je voertuig.
 

Autobanden

Wie zijn wagen dagelijks gebruikt om van en naar het werk te rijden, veel afwisselende snelheden hanteert en frequent op zijn remmen moet gaan, zal het ongetwijfeld al gemerkt hebben: je banden verslijten naargelang je gebruik ervan. Bij een autoband wordt het aangeraden om vanaf 20.000 gereden kilometers je bandenprofiel eens na te kijken. Dit gebeurt standaard op de jaarlijkse autokeuring of bij een klein of groot nazicht in je garage, maar soms merk je zelf dat je banden niet langer de nodige grip hebben op het wegdek. Dit kan erg belangrijk zijn bij regenweer, omdat je met gladdere, afgesleten banden een langere remweg krijgt dan bij droger weer.
Als je zelf merkt dat er wat sleet op je autobanden komt of het keuringsstation keurt je af op je autobanden, contacteer je best zo snel mogelijk een handelaar in je buurt om de veiligheid van jezelf, je passagiers en de andere weggebruikers te garanderen.
Er zijn veel verschillende types banden, afhankelijk van de wagen waar je mee rijdt en de soort van band. Deze maten vind je standaard terug op je roze formulier of – nog makkelijker - op je autoband zelf.
Voor vragen aangaande de juiste maat van je wielen, contacteer je makkelijk een van de handelaars in je buurt via de website van Handelsgids. Zij staan je graag bij met raad en daad.
 

Fietsbanden

Ook voor wie zich met de fiets verplaatst, zijn de juiste banden en een aangepaste maat erg belangrijk. Door je fiets geregeld op nazicht te sturen bij een vakman bij jou in de buurt, voorkom je potentiële pannes, onnodige slip- en valpartijen en lekke banden. Of je nu met een mountainbike, stadsfiets, dames- of herenfiets of zelfs met een BMX rijdt – allen hebben ze verschillende maten en breedtes. Om jezelf te garanderen van een fiets in goede staat, is een occasioneel nazicht van je wielen aan de orde.
 

Bromfietsen

Een van de vaak vergeten categorieën van voertuigen op wielen zijn brommers en bromfietsen. Dikwijls haalt een brommer snelheden tussen de 25 en 45 km/u, wat bij een valpartij of ongeval in bepaalde situaties voor grote fysieke schade zorgt bij de bestuurder. Doordat er geen verplicht jaarlijks nazicht is, staat de bestuurder zelf in voor het onderhoud en nazicht van zijn of haar vervoermiddel. Het correct opvolgen van de staat van je banden is dan ook aangewezen als je zelf bestuurder van een bromfiets bent.
 
Als je zelf twijfelt over de staat van je banden, aarzel dan niet om een van onze handelaars in uw regio te contacteren. Zij staan je graag bij met het maken van een correcte keuze aangaande al uw bandenwissels en herstellingen.