Snoep in België

Telkens we als kleine jongen of meisje iets goed deden, werden we door mama, papa, oma of opa beloond met een lekker snoepje of een lolly. Als er iemand jarig was in de klas, was het de gewoonte dat er een zakje snoepjes de ronde deed en dat ieder klasgenootje er eentje mocht nemen. En wanneer we naar de bioscoop gaan om de nieuwste films te gaan bekijken, doen we ons allemaal graag tegoed aan het aanbod schepsnoep, chips, popcorn en chocolade die ze er verkopen. Om nog maar te zwijgen van de beruchte, al dan niet geheime snoepkast die zich in iedere woning bevindt.

Snoep is niet langer weg te denken uit ons moderne bestaan. Er bestaan zoveel verschillende soorten, texturen, groottes en vormen dat de evolutie ervan bijna niet bij te houden is. Het is uiteraard gezonder om naar de groenten- en fruithandel te gaan en een heleboel appels, peren of andere fruitsoorten in huis te halen, maar af en toe eens zondigen moet toegestaan zijn. Daarom heeft Handelsgids de snoepwinkels en handelaars die snoep verkopen voor je opgelijst zodat je voor jouw snoepjes makkelijk en snel in uw eigen buurt terecht kunt!
 

Geschiedenis van snoep

Lang voor er in onze supermarkten goedgevulde rekken vol lekkere zoetigheden gewoon voor het grijpen lagen, waren mensen afhankelijk van de natuur voor hun dosis zoete smaken. Al in het Stenen Tijdperk gingen jagers op zoek naar nesten van wilde bijen om zich tegoed te doen aan de honing binnenin. De oude Egyptenaren waren zelfs al bedreven in het houden van bijenkorven. In India werd al in 3.000 voor Christus suiker gewonnen uit suikerriet. Na een doortocht door de Arabische landen maakten de Europeanen in Frankrijk en Spanje als eerste westerlingen kennis met dit plakkerige goedje.

Op de echte snoep was het nog enkele millenia wachten. Aan het begin van de 16de eeuw ontstond het idee in wat nu België is. Snoep werd toen nog suikerwerk of suikergoed genoemd en werd al snel populair in de hogere kringen van de bevolking. Het staat gedocumenteerd dat verschillende Duitse keizers suikerwerk speciaal naar hun hof lieten aanvoeren vanuit België. Het werd op het hoogste niveau uitgedeeld aan gasten in de vorm van mooi afgewerkte figuurtjes. Dat is lang zo gebleven, omdat het vervaardigen van snoepgoed uit suikerriet een dure aanbesteding was.

De ommezwaai kwam er In 1747, toen een Duitse apotheker ontdekte dat je suiker ook uit goedkope bieten kon halen.
 

Soorten snoep

Wat is snoep nu precies en wat voldoet aan de definitie om ‘snoep’ genoemd te worden? We laten de koekjes even uit onze vergelijking en richten ons hier vooral op klassieke soorten snoep. Allereerst bevat snoepgoed of confiserie als basis een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Die suiker wordt gesmolten en vermengd met gelatine, smaakstoffen en tal van kleurstoffen. De hoeveelheid gelatine bepaalt de textuur en betekent het verschil tussen een zachte gom of een hard kauwsnoepje.

Vervolgens wordt een vorm uitgekozen waarin de snoepjes gaan gegoten worden. Denk maar aan beertjes, smurfen, aardbeien of kikkertjes. Wanneer de fabrikant graag een zuurdere toets schenkt aan het suikergoed, wordt het bijna-afgewerkt product ondergedompeld in zuur poeder of zure suiker. Dit geeft een zure tint aan het geheel en opent een hele nieuwe wereld van smaken.
 

Waar snoep kopen

Door de ononderbroken populariteit bij kinderen en volwassenen wereldwijd, is het normaal dat er na verloop van tijd echte snoepwinkels of confiseries ontstaan zijn. Dit zijn speciaalzaken die zich specifiek richten op snoepgoed en waar je naast een groot aanbod aan snoep, snoeptaarten en ander suikergoed dikwijls ook pralines, chocolade en ambachtelijke producten terugvindt.

Soms vertelt oma of opa nog over de tijd dat ze als kind met enkele stukken van 1 en 2 Belgische frank een volle zak snoep gingen halen bij de speciale winkel op de hoek. Tegenwoordig is er in iedere supermarkt wel een hele gang gewijd aan deze lekkernij en is er in ieder dorp of stad een gespecialiseerde snoepwinkel of confiserie terug te vinden.

De speciaalzaken in snoepgoed in de buurt vind je snel en makkelijk terug via het handige zoekplatform van Handelsgids!